serowe-makarony-zakopane

Yes Ser

sery podhalańskie

Witajcie Serożercy!!!

Właśnie rozpoczynacie wspaniałą, pełną aromatów i niepowtarzalnych smaków podróż na
Podhale z firmą YesSer. Zielone hale i pastwiska z bogactwem rozmaitych ziół oraz krystalicznie czysta woda ze źródeł i potoków to cały sekret stanowiący o wyjątkowości naszych serów.

Krowy, owce i kozy wypasane w tradycyjny sposób, bez pośpiechu i bez pasz dają mleko
najwyższej jakości. Z tego mleka i ciężkiej, codziennej pracy wielu ludzi powstają owiane legendą oscypki, klasyczne gołki, najbardziej znane małe serki, ciągnące korbacze. YesSer pisze swoją własną historię, z całego SERca zapraszamy do udziału w kolejnych aktach.

Wizyta w naszym sklepie, poza zrobieniem zakupów, sprawi także, iż wyniesiecie z niej garść rzetelnych i przydatnych informacji, które pozwolą wam odróżnić prawdziwego oscypka od całej plejady innych (także wspaniałych) serów, ale jednak nie będących oscypkiem. Słowniczek pojęć pozwoli rozwiać wszelkie wątpliwości. Wierzymy, że uczciwość z jaką podchodzimy do naszych klientów przełoży się na ich satysfakcję oraz zbudowanie mocnej więzi z marką YesSer.

Słowniczek pojęć

Bacówka (szałas, koliba): drewniany budynek pasterski służący bacy i juhasom do wyrobu serów, warto choć raz odwiedzić prawdziwą bacówkę, dym, który otula oscypki uroni nie jedną łzę.

Baca: pasterz owiec, zwierzchnik juhasów dozorujących stada owiec,  najważniejsza osoba na bacówce, odpowiedzialna za organizację pracy

Juhas: pomocnik bacy, odpowiedzialny za wypas owiec, udój, opiekę nad powierzonym stadem, produkcję serów

Bońtar: młody chłopiec, pomocnik juhasa, którego głównym zadaniem jest naganianie owiec

Gazda: właściciel gospodarstwa rolnego na Podhalu

Gaździna: żona gazdy

Bundz: ser podpuszczkowy miękki, powstający jako pierwszy produkt przy klaganiu mleka, świeży o słodkim smaku, pozostawiony przez kilka dni kwaśnieje (spożywany poźniej z solą)

Bryndza: ser do smarowania powstały w wyniku zmielenia i posolenia skwaszonego bundza

Oscypek: ser twardy, wędzony, lekko słony, wyrabiany na Bacówce od maja do października, musi zawierać min. 60% mleka owczego, resztę stanowi mleko krowie. Charakterystyczny dwustożkowy kształt, masa od 600 do 800g, długość 17-23cm, szerokość w najgrubszym miejscu 8-12cm

Gołka: tradycyjny ser z mleka krowiego, wędzony lub niewędzony, lekko słony, w kształcie walca lub beczułki, masa zależna od użytej formy (nazwa gołka stosowana jest także do serów owczych i kozich o takim kształcie)

Redykołka: ser wytwarzany z resztek powstałych przy wyrobie oscypka, w kształcie zwierzątek, serduszka, parzenicy, niegdyś rozdawany przy okazji redyku

Serek mały: najczęściej mylnie nazywany oscypkiem, wędzony lub niewędzony, lekko słony, wyrabiany z mleka krowiego, idealny na grilla, podawany z żurawiną

Korbacze: ser krowi w formie nitek, wędzony lub niewędzony, idealny jako przekąska, lekko słony (inne nazwy: korboce, nitki, włosy, sznurki, warkocze)

Węzełki: ser krowi w formie kulek, wędzony, niewędzony lub z przyprawami, idealny jako przekąska, lekko słony, inna forma korbaczy

Serwatka: żółtawa ciecz powstała jako produkt uboczny przy produkcji serów

Żętyca: napój powstały w procesie ogrzewania serwatki, fermentuje następnie przez kilka dni w naczyniu zwanym pucierą i nabiera kwaskowatego smaku, schłodzona idealnie gasi pragnienie

Przejdź do sklepu

Kontakt

Zadaj pytanie...